mei 17, 2018

Nokvorst reparatie

Reparatie of renovatie

Nokvorsten sluiten de twee dakhelften aan de bovenzijde van het dak af en zorgen ervoor dat er geen water je woning in komt. Als je last hebt van een lekkage aan het dak, kan het zijn dat de vorsten niet meer vast op de nok liggen. Bij oudere huizen zijn de vorsten meestal bevestigd met cement of specie. Dat wordt poreus in de loop der tijd, waardoor de vorsten los komen te liggen. Zijn de nokvorsten zelf nog goed, dan is een reparatie voldoende om jouw dak weer waterdicht te maken.

Zijn de nokvorsten zelf ook aan vervanging toe, omdat ze broos, gebroken of gescheurd zijn, dan is het herstellen van de verbinding tussen vorst en dak niet genoeg. Nokvorsten kan je vaak via de vakman kopen. Om kosten te besparen, kan je er ook voor kiezen deze zelf aan te schaffen, of misschien heb je in de schuur nog wel wat extra nokvorsten liggen.  Is het nodig om ook de vorsten te vervangen of kies je voor een andere verbindingsmethode om de nokvorsten vast te zetten op het dak, dan spreek je van een nokvorsten renovatie. De kosten voor een renovatie liggen logischerwijs vaak wat hoger dan die voor een reparatie.

Welke optie op jouw dak van toepassing is kan de vakman vaak bepalen als hij op het dak is geweest om de situatie in te schatten. Als je zelf niet weet waar de lekkage vandaan komt en hoe de staat van jouw dak en nokvorsten precies is, is het voor de vakman vaak lastig om een exact prijsvoorstel vooraf te geven. Als je de vakman eerst langs laat komen voor een dakinspectie, kan hij je op basis van zijn bevindingen aangeven wat de herstelwerkzaamheden gaan kosten