mei 25, 2017

Dakbedekking Platte Daken

Bent u bezig met de bouw van een nieuwe woning en op zoek naar een specialist op het gebied van dakbedekking? Of wilt u uw huidige dakbedekking laten vervangen? Een goed gedekt dak is de kroon op uw pand. Kies daarom voor kwaliteit en laat uw dakbedekking plaatsen door een ervaren dakdekker. Wij staan als dakdekker in garant voor kwaliteit, welk type dakbedekking u ook kiest. Als u nieuwe dakbedekking laat plaatsen of uw huidige dakbedekking laat vervangen wilt u natuurlijk dat dat op de juiste manier gedaan wordt. Bij ons bent u hiervoor aan het juiste adres. Onze ervaren dakdekkers bedekken uw dak vakkundig en zorgen voor een nauwkeurige afwerking. Dankzij ons kunt u jarenlang genieten van uw nieuwe dakbedekking. Ook wanneer er een beschadiging ontstaat aan uw dak, bijvoorbeeld door een storm of brand bent u bij ons aan het juiste adres. Gelukkig staan de dakdekkers van ons bedrijf altijd voor u klaar om dakreparatie uit te voeren.

Wilt u uw platte dak laten bekleden? Welke soort dakbedekking voor uw dak geschikt is, hangt af van vele factoren. ABCDak B.V. kan u precies vertellen welk type voor uw huis geschikt is. Vraag uitgebreid advies aan de specialisten van ons dakdekkersbedrijf. Wij komen desgewenst graag eens bij u langs om uw plannen door te spreken.

Op het gebied van dakbedekking is veel mogelijk, maar hoe weet u welk type dakbedekking het meest geschikt is voor uw woning? Als u een plat dak heeft kunt u voor Bitumen, EPDM, Resitrix, PVC kiezen.OP al deze daken kunt u ook  Sedum op laten leggen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden op het gebied van dakbedekking? Onze dakdekkers zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen en voorzien u graag van een vrijblijvend advies als het gaat om dakbedekking plaatsen of vervangen.

 

Bitumen

De meeste platte daken in Nederland zijn voorzien van een bitumineuze (bitumen) dakbedekking. De unieke eigenschappen van bitumen, zoals duurzame waterdichtheid, uitstekende hechting en eenvoudige verwerking zijn al jaren lang bekend. In de loop van de tijd zijn deze eigenschappen door productontwikkeling steeds verder geoptimaliseerd. Bitumen is daarmee een hoogtechnologisch product met een groot scala van toepassingen. Vooral wanneer hoge en langdurige prestaties worden verlangd, zijn bitumen afdichtingmaterialen een logische keuze.

Bitumen is geen teer!

Bitumen wordt nog steeds verward met teer. Dit is onjuist! Bitumen is qua oorsprong, samenstelling en toepassingsmogelijkheden een compleet andere materiaal dan teer. Bitumen is een aardolieproduct en teer een steenkoolproduct. Nog belangrijker: bitumen is een algemeen erkend, veelvuldig toegepaste, hoogwaardige bouwstof. Teer mag in de Nederland niet meer worden gebruikt en wordt beschouwd als gevaarlijk afval dat uit de keten moet worden gehaald.

Gemodificeerd bitumen 

De dakbedekking die wij toepassen is de zogenaamde gemodificeerde bitumen. Dit is bitumen waaraan kunststoffen zijn toegevoegd waardoor de kwaliteit van de bitumen sterk verbeterd. Van de gemodificeerde bitumen gebruiken wij het soort APP. 

APP is de afkorting van Atactisch PolyPropyleen, een kunststof die ontstaat bij de fabricage van polypropyleen. APP is thermoplastisch en bij omgevingstemperaturen soepel en buigzaam. Door penetratiebitumen of zacht bitumen te mengen met   

 • hoge temperatuurstabiliteit
 • hoge weerstand tegen veroudering
 • zeer uv-bestedig
 • weinig onderhoud
 • gemakkelijk te verwerken
 • geschikt voor recycling
 • bij toekomstig onderhoud gemakkelijk te overlagen
 • APP (circa 30%) ontstaat APP-gemodificeerd bitumen.   

Dakbanen   

 • APP-gemodificeerd gebitumineerd glasvlies + polyester MEC
 • APP-gemodificeerd gebitumineerd polyester/glasvlies MEC
 • De banen kunnen voorzien zijn van een afwerking aan beide oppervlakken.

Dakbedekkingssystemen 

Dakbanen van APP-gemodificeerd bitumen kunnen op drie manieren worden bevestigd: 

 • Losliggend en geballast
 • Mechanisch bevestigd
 • Volledig verkleefd

Isolatie

Isolatie verhoogt het comfort en verlaagt de stookkosten. Hieronder kunt u alles lezen over de isolatie voor een plat dak. Allereerst worden de verschillende daktypen omschreven.

 

Warm dak

 

Een warm dak constructie is een dakconstructie waarbij de isolatie aan de bovenzijde van de dragende constructie is aangebracht. De waterkerende laag (dakbedekking) bevindt zich boven de isolatie. Dit is de meest voorkomende manier voor het isoleren van het platte dak.

Koud dak

 

Een koud dak constructie is een dakconstructie waarbij de isolatie aan de onderzijde van de dragende constructie is aangebracht. De waterkerende laag (dakbedekking) bevindt zich direct bovenop de dragende constructie. De dragende constructie bevindt zich dus aan de koude zijde van de isolatie. Een dergelijke constructieopbouw wordt afgeraden in verband met condensatie problemen die kunnen ontstaan.

 

Een omgekeerd dak

 

Een omgekeerde dak constructie is een dakconstructie waarbij de isolatie op de waterkerende laag is aangebracht. Deze constructies dienen altijd geballast te worden. Dergelijke constructies komt men tegen bij o.a. dakterrassen en parkeerdaken. Geschikte isolatie voor het omgekeerd-daksysteem is XPS (geextrudeerd polystyreen).

 

Ballastlaag

 

Een ballastlaag is een laag grind of tegels. Deze dient als gewicht om het dakbedekkingpakket op zijn plaats te houden. Tegels worden ook wel gebruikt als looppad ter bescherming van de dakbedekking. Tegels dienen ter bescherming van de dakbedekking altijd op tegeldragers aangebracht te worden.

 

Polystyreen isolatie

 

Polystyreen, in de volksmond beter bekend als piepschuim is een isolatie type dat bestaat uit geexpandeerde polystyreen korrels. Technische benaming is EPS, geexpandeerd polystyreen.

 

Polyurethaan isolatie

 

Polyurethaan-isolatie is gemaakt van polyurethaanschuim (pur-schuim). Doordat het materiaal opschuimt tussen twee cacheringen, is polyurethaan-isolatie altijd aan twee zijden gecacheerd.

 

PIR isolatie

 

PIR staat voor Poly Iso Cyanuraat. Dit is een sterk op Polyurethaan lijkend schuim met sterk verbeterd brandgedrag. De isolatie is compacter en heeft een hogere isolatiewaarde dan polyurethaanschuim isolatie met dezelfde dikte.

 

Cachering

 

Een cachering is een afwerklaag op isolatie welke het mogelijk maakt om hierop een dakbedekkingpakket aan te brengen, zonder dat het isolatie materiaal wordt aangetast. Cachering kunnen o.a. bestaan uit gebitumineerd glasvlies, mineraal gecoat glasvlies, aluminium of een bitumenfilm.

 

Afschot-isolatie

 

In sommige gevallen bijvoorbeeld bij renovatie wanneer het dak bouwkundig geen goed afschot heeft is het mogelijk zogenaamde afschot isolatie platen te gebruiken. Afschot isolatie zijn isolatieplaten van aflopende dikte bijvoorbeeld van 7,5cm naar 6cm. Dit zorgt voor een goede afvoer van het water naar de afvoeren. Waardoor je voorkomt dat er grote hoeveelheden stilstaand water op het dak blijft staan. Wat de levensduur van de isolatie ten goede komt.

Met welke isolatie werken wij 

 

De keuze van de isolatie is sterk afhankelijk van de bestaande situatie. Ter plekke kan door ons worden bekeken welk type isolatie het beste geschikt is voor uw dak. In de meeste situaties gebruiken wij PIR isolatie. PIR staat voor Poly Iso Cyanuraat. Dit is een sterk op Polyurethaan lijkend schuim met sterk verbeterd brandgedrag. De isolatie is compacter en heeft een hogere isolatiewaarde dan polyurethaan isolatie met dezelfde dikte.

Voor meer informatie of een advies voor het vervangen van uw dakbedekking en het aanbrengen van isolatie kunt u contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord voor een advies op maat.

Onderlaag Plat Dak

Wij zorgen er voor dat onze platte daken snel gemonteerd worden maar ook lang mee gaan. Hierom gebruiken wij hoogwaardige materialen waar je dat ziet, maar ook waar je dat niet ziet. Een goed bedekt plat dak heeft een goede ondergrond nodig. De onderlagen die wij gebruiken isoleren goed en kunnen snel worden gemonteerd. Daarna wordt de dakbedekking hierop gebrand. Dit systeem is geschikt voor alle dakondergronden.

 

EPDM dakbanen

 

Wij zitten in een periode die door het vuurvrije denken wordt gedirigeerd. Ook steeds duidelijker wordt de wens van de opdrachtgevers: men wil daken met meer mogelijkheden. Daken voor een groter toepassingsgebied. Omdat de daken steeds gevarieerder worden gebruikt. EPDM dakbanen hebben hierdoor een enorme sprong gemaakt en de dynamiek is er nog lang niet uit. Met breedtes tot wel 6 meter kan je vrijwel naadloos werken.